Att växa upp med en alkoholist

Att vara barn till en alkoholist gör per automatik att ens uppväxt kantas av truaman, för man har ingen stabil trygghet i de personer - ens föräldrar - vars jobb det är att erbjuda just det. I en artikel från netdoktor.se drabbas jag hårt av en idag vuxen persons minnen från sin barndom för vi vet hur känsliga barn är och hur traumatiskt detmåste ha varit för denna flicka att växa upp. Här är ett litet urklipp ur artikeln:

– När mamma blev som värst var hon helt galen. Hon kunde slå pappa, hon skadade sig själv, hon svor och var allmänt elak. Hon kallade mig fula saker som att jag var tjock, dum i huvudet och att jag var en besvikelse. Hon kastade saker och ting runt omkring sig så det var en fara för livet. Det hände även att hon försvann ut och vi hade ingen aning om vart hon var eller om hon skulle komma tillbaka. Jag minns väldigt starkt att jag flera gånger tänkte, och kände, ett innerligt hat mot henne.

Allt för många barn växer upp så här i vårt samhälle än idag. Alkoholism döljs på de mest raffinerade vis och eftersom familjemedlemmar ofta skäms och blir medberoende så är det svårt att komma åt problemet och de barn som far illa. Ju mer medvetenhet vi skapar i samhället, desto bättre kommer det förhoppningsvis att bli.

20 Jan 2017