Året 2009 grundades Spritpartiet av Benny Haag. Deras enda syfte, var att halvera svenskarnas alkoholkonsumtion. Partiet bestod av en styrelse samt medlemmar. Ingen av deltagarna var så att säga proffspolitiker, utan de skötte sitt parti helt med hjärna och hjärta och utan ersättning.

Spritpartiet hade ett visst antal frågor de ville lyfta fram. Bland annat ville de;

  • Lyfta fram den problematik som finns kring alkoholen.
  • Prata om de 400 000 barn som växer upp i missbruk.
  • Prata om att 80% av alla misshandelsfall har alkohol inblandat.
  • Föra talan för alla de som tröttnat på Sveriges alkoholkultur
  • Halvera alkoholkonsumtionen
  • Få till en medvetenhet om vad alkohol kan ställa till med.

Partiledare är Benny Haag och Pär Carlsson. Benny Haag är det nog många som känner igen från den tid han agerade i Tv-serier. I riksdagsvalet 2010 fick Spritpartiet 237 röster och blev det trettonde största partiet utanför riksdagen. Innan valet fick partiet medial uppmärksamhet, bland annat då partiets grundare uppmanade människor att rösta på partiet i en debattartikel i Aftonbladet, och då Mats Olsson i Expressen meddelade att han ämnade rösta på Spritpartiet.

Spritpartiet finns på Facebook och på spritpartiet.se

Alkoholfria juldrinkar

19 Dec 2022

Det är inte ett måste att ha alkohol i juldrinken! Här nedan får du ett par bra tips på goda drinkar utan denna ingrediens. 

Julig sangria

Receptet är för 6 personer

Du behöver:

  • 1 liter juice av blodapelsin (till exempel God Morgon Sicily Red Orange Juice)
  • 2 st clementiner
  • 2 st lime
  • 2 dl frysta granatäppelkärnor
  • blad från 1/2 kruka citronmeliss
  • 50 cl Ginger Ale

Gör så här:

Häll juicen i en bålskål. Skiva clementiner och lime. Lägg i bålen med granatäppelkärnor, is och citronmeliss. Toppa med Ginger Ale.

Christmas morning apple

Receptet är för 2 personer

Du behöver:

  • 3 dl äppeljuice (till exempel God Morgon Organic Apple Juice Yum)
  • 4 kardemummakapslar
  • 2 lagerblad, gärna färska
  • 2 dl äppelcider (0,5%)

Gör så här:

Krossa kardemumman lätt. Värm äppeljuicen väl med kardemumma och lagerblad. Häll upp i glas och toppa med cider. Garnera med äppelskivor.

Red hot orange

Receptet är för 2 personer

Du behöver:

  • 5 dl juice av blodapelsin (till exempel God Morgon EKO Orange Red)
  • 1/3 vaniljstång
  • 2 stjärnanis
  • 1 msk honung
  • 3 kvistar rosmarin

Gör så här:

Halvera och skrapa ur vaniljstången. Värm juice med vaniljstång och frön, stjärnanis, honung och en kvist rosmarin. Häll upp i glas. Garnera med rosmarinkvistar.

Vilka elinstallationer får man göra själv?

17 Nov 2021

Är det dags att installera el hemma? Även om det kan kännas lockande att göra själv, för att spara in pengar, så bör du inte göra det! En del elinstallationer är olagliga att ta sig an på egen hand och måste hanteras av ett behörig elektriker. Du bör då välja en som kan göra elinstallation i Uppsala för vissa delar. Hantera man el fel, så kan det börja brinna eller göra skada. 

Vad är elinstallationsarbete?

Elinstallationsarbete är enligt elsäkerhetslagen arbete som omfattar att:

  • koppla loss en fast ansluten elektrisk produkt från en elanläggning
  • reparera, utföra eller ändra en elanläggning
  • utföra fasta installationer av elektriska produkter till en elanläggning

Enklare installationsarbeten brukar gå bra att göra, så tillvida att du har kunskap om hur man ska göra det! Men är det förändringar i fasta elinstallationer måste du enligt lag anlita ett registrerat elinstallationsföretag.

Elarbeten du får göra själv:

  • byta glödlampor, lamphållare och trasiga proppsäkringar samt återställa utlösta automatsäkringar
  • montera skarvsladdar, sladdströmbrytare och stickproppar
  • byta befintliga strömbrytare eller vägguttag som inte överstiger 16 ampere och som är placerade i egna kapslingar eller dosor
  • reparera och byta ut komponenter i skarvsladdar och apparatsladdar som är trasiga
  • Kapslad strömbrytare

 

Elarbeten du inte får göra själv:

  • utföra förändringar i fasta installationer
  • byta ut ojordade vägguttag mot jordade sådana
  • lägga kabel i mark
  • installera golvvärme och värmekabel på 230 volt

Även om du får göra vissa saker själv, så måste du ha rätt kunskap. Är du det minsta osäker, kontakta en elektriker!

Alkohol och bilkörning

3 May 2021

Alla vet vi hur farligt det är att dricka alkohol och sedan köra bil. Eller vet vi det egentligen? Vi lär oss detta och nickar duktigt, men om vi någon gång måste köre strots att vi druckit lite så kanske vi gör undantag. Eller? De flesta gör inga undantag för utbildningen i våra skolor och i våra hem är på hög nivå - vet vet ju hur farligt det är! Vi vet hur pass mycket vår reaktionsförmåga och vårt omdöme förändras redan efter en halv flaska vin.

Det är dock bra att påminnas då och då...

Kan jag dricka alkohol när jag är gravid?

2 Mar 2020

Fetalt alkoholsyndrom, alkoholfetopati eller FAS är ett syndrom som uppkommer på grund av att modern konsumerar alkoholdrycker under graviditeten. Exakt hur stor konsumtion och mängd som krävs för att barnet ska utveckla FAS är okänt, dock vet man att alkohol under graviditeten kan leda till permanenta skador, bland annat missbildningar. Alkoholen i moderns blod passerar obehindrat placentan och når fostret. - Wikipedia


På 60-70 och 80-talet var det inte helt ovanligt att blivande mödrar konsumerade alkoholdrycker under sin graviditet. Man var inte medveten om att det påverkade barnet och ansåg inte att ett glas vin eller två kunde skada. Idag vet man bättre, alkohol i moderns blod går vidare till det ofödda barnet och kan ge upphov till missbildningar och andra skador.

Ett barn som utsatts för alkohol under sin tid i mammas mage löper alltid risk att födas för tidigt, födas med mycket låg vikt samt asymmetriskt utseende. Dock är de psykiska skadorna mer akuta då det allt som oftast ger upphov till koncentrationssvårigheter, dålig närminne och aggressioner.

Du kan alltså dricka alkohol under din graviditet, men enbart om du är villig att spela rysk roulette med ditt barns framtid!

Vit jul

12 Dec 2019

Julen är barnens högtid, det håller de allra flesta faktiskt med om. Vad alldeles för få vuxna vet är hur obehagligt det är för barnen när föräldrarna är påverkade eller rent av fulla. Alldeles för många vuxna dricker för mycket alkohol kring barnen under årets högtider, framför allt jul och midsommar. Vad de behöver göra är att upplysas och uppmanas att sluta - för barnens skull. SPrid ordet om den vita julen!

Det enda som hjälper är vård

1 Oct 2019

Ingen vill vara en knarkare

Man räknar med att det finns över en halv miljon människor i Sverige som har alkoholproblem. Det ställer till det med relationer, jobb och det kan också innebära en fara för andra om en alkoholist väljer att köra bil påverkad. Alkoholen är också en inkörsport för att börja med droger, vilket vi inte får höra så ofta. Unga män, för det är oftast män, som dricker alkohol när de är runt 12-13 år eller i nedre tonåren löper högre risk för att börja med droger. Detta måste tas på allvar, och om vi inte är tydliga tidigt nog så slutar det med att vi kommer få se en stor del av den unga generationen sitta på behandlingshem, eller i fängelse till slut. Vi måste ge stöd, råd och även missbruksvård när det behövs, och det så tidigt som möjligt. 

Vill de ha vård?

Ställer du frågan till en ung kille som just har tagit en drog så är nog svaret nej, men väljer du att formulera frågan på ett annat sätt så lär du få ett annat svar. "Hur länge lever du om du inte får vård?" kommer troligen att ge större effekt, och antagligen en tankeställare också. Missbruksvård är viktigt, och det enda sättet vi kan hjälpa de unga ur ett missbruk, innan det är för sent. Tala med socialkontoret där du bor, eller prata med polisen om du vill veta mer om hur du får hjälp. Eller ta kontakt med Gryning som erbjuder missbruksvård och behandlingshem. 

 

Haag recenserar några nyheter

25 Sep 2019

Haag berättar här om alkoholens inverkan en helt vanlig lördagkväll. Efter att han insåg alkoholens omfattande påverkan på "helt vanliga" människor, var det som om han såg på hela världen "med nya glasögon". Det berättar han om här, om vår slentrianmässiga och liberala syn på att vi nyttjar alkohol, men inser inte samtidigt vilka våldsamma konsekvenser alkoholen leder till.

Om samma händelser hänt av andra skäl hade vi hört ramaskrin, men så länge det har med alkohol att göra, händer ingenting, anser Haag. För honom är det självklart, att vi alla borde avstå från alkoholen som förändrar oss i grunden. Haag har insett hur våldet föds ur alko-flaskan och vill få oss att se samma sak.

Vill du bli övervakad?

24 Sep 2019

Övervakning är bra

Det råder delade meningar om det här med övervakningskamera utomhus. Många hävdar att det är en kränkning mot vår integritet medan andra bestämt säger att det inte borde störa de som har rent mjöl i påsen. Båda dessa läger har en poäng faktiskt. Att ständigt vara övervakad gör att vi inte kan leva våra liv som vi vill, och gör att allt vi tar oss för blir filmat. Å andra sidan så är det ett utmärkt verktyg för att hålla ner brottsligheten för vem vågar bryta sig in i en bil eller ett hus om de vet att de blir filmade? Vi tar inte ställning i denna fråga men väljer att belysa det faktum att man måste få lov att vara privat när man vill, och samtidigt ha rätten att skydda sin egendom. 

Kamera hemma är OK

Det vi då tänker på i första hand är övervakningskameror man har hemma. Kameror som du kan få antingen via ett larmbolag, eller köpa online på sidor som exempelvis Prylstaden - en sida som säljer techprylar. Med hjälp av ett sånt system skyddar du ditt hem, och där har ju ingen annan rätt att vara såvida du inte bjudit in dem. Men kameror i varenda korsning, på varenda gata i stan? Är det något du vill ha? Innan du svarar så tänk efter noga: Är skydd mot brottslingar viktigare än att du får lov att vara anonym när du vill? 

 

Öl – Varm eller kall?

2 Sep 2019


Det råder delade meningar om hur en öl ska avnjutas bäst. Somliga vill ha den runt 18-20 grader varm, rumstempererad, och en del vill ha den så kall att den nästan nått fryspunkten. Vill man vara en diplomat så säger man givetvis att det är upp till var och en att välja själv vilken temperatur ölen ska ha när man dricker den men då har man fel. Det är inte många länder man finner begreppet ”en kall öl” och det finns en anledning till det. De smakämnen som finns i ölen släpps inte fria förrän vid en temperatur på runt 16 grader och vid ca 20 grader har man den ultimata smakupplevelsen. Personligen bryr jag mig inte om att jag har fel, jag föredrar fortfarande att ölen är så kall att man nästan får istappar på hakan.

Ska körkort vara en klassfråga?

20 Aug 2019

Alla som vill ska kunna ta körkort

barn som växer upp drömmer om att en dag få köra bil på riktigt. Det gäller för de allra flesta barnen men när de börjar närma sig åldern för övningskörning, med allt vad det innebär av teori, boka halkbana och träna på att köra bil, så är det många som hindras av sin ekonomi. Ska det behöva vara så? Det beror lite på vem man frågar tror jag. En del svarar att körkort det är baske mig inte en rättighet, och andra menar precis tvärtom att alla ska kunna ha råd oavsett förutsättningar. Idag är det inte jättebilligt att ta körkort, men du som förälder kan faktiskt hjälpa till mer än du tror. 

Börja spara i tid

Även om du som förälder, eller vårdnadshavare, har det svårt att gå runt så går det att spara en liten peng varje månad. Med så lite som 100 kronor i månaden så har ditt barn faktiskt över 20 000 kronor sparade när det är dags att börja övningsköra. Och då har vi inte ens räknat med räntor av olika slag. Vårt tips är att man väljer att spara i en fond av något slag för de har visat sig utvecklas bra på lång tid. Med den räntan kan du faktiskt ha cirka 30 000 kronor på kontot och då är det inga problem att ta körkort när det är dags. Det behöver således inte bli en klassfråga om man har råd att ta körkort eller inte, så länge man har lite framförhållning. 

Mumsiga sommarcocktails - utan alkohol

2 Jul 2019

Idag är det första juni och sommaren är officiellt här och vad passar då bättre än att bjuda på lite förslag på goda cocktailrecept som kan testas under sommarens grillkvällar och andra festligheter. Det är fler än man tror som helst avstår från alkohol - gravida, ammande, människor med diverse sjukdomar eller som intar särskilda mediciner, plus alla de som bara helt enkelt inte vill dricka en massa gift. 

Bara för att man väljer bort alkohol så betyder det inte att man nödvändigtvis inte vill delta i skålandet med festliga drinkar, tvärtom! Det finns så himla många goda drinkar att svalka sig med i den varma sommarnatten, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

På snirr på inspirationen med hjälp av denna video: fyra "virgin" cocktails. Njut!

Alternativ för företagare - Gynna inte storbankerna

22 Jun 2019

Alternativ till banklån

Detta är en syn som är allt för vanlig. En leende banktjänsteman sitter med ett lånekontrakt, och anledningen till att de ofta ler är inte att de är glada för din skull utan för att de vet om att de kommer att tjäna pengar. Ganska mycket pengar till och med. Storbankerna har höga räntor, och ställer samtidigt väldigt hårda krav på dig som företagare om du är i behov av pengar under en kort period. Du blir låst vid ett kontrakt som kommer att kosta dig mer än du egentligen vill. Men ibland har man inget val... Eller? 

Du har alltid ett val

Det finns idag mycket bra alternativ och du behöver inte boka in en tid där du blir synad i sömmarna. Driver du ett företag kan du faktiskt sälja dina fakturor istället, och slippa alla de stora kostnader som ett banklån medför. Här beskriver vi kort hur det fungerar. Vill du ha mer information? Klicka här för att veta mer om fakturaköp.

Du kontaktar företaget som köper fakturor genom att maila dem, fylla i ett formulär på sidan eller genom att ringa dem. De tittar på de fakturor du vill sälja till dem och fattar sedan ett snabbt beslut. Kostnaden är individuell, men hamnar ofta på en lägre totalsumma än vad en ränta skulle innebära och när allt är klart så har du pengarna på kontot inom 24 timmar. Det är snabbt, det är kostnadseffektivt och du får en hög likviditet utan att dra på dig lån eller gynna storbankerna.  

Inspirerande om alkoholism

2 Apr 2019

Ja, nu är rubriken till detta inlägg kanske något missvisande, jag menar på inget sätt att det jag vill visa er idag ska inspirera till alkoholism utan såklart inspirera de som kanske dricker lite för mycket att ta steget till ett bättre liv. Visst är alkoholen ofta en tyup av självmedicinering som gör livet lite lättare, men man bör fundera över vad det är som verkligen tynger en och göra de rätta förändringarna. Då behöver man inte längre alkoholen på samma vis.

Ta en titt på klippet och lämna gärna dina synpunkter i kommentarsfältet!

Semester behöver inte betyda drinkar varje dag

26 Mar 2019

Idag är det väldigt många som startar sin semester resan på flygplatsen med en massa alkohol. Det spelar ingen roll att klockan kanske är 04:45 på morgonen, det sitter alltid herrar, damer, ungdomsgäng med sina öl, sina glas vin, sina jäger och så vidare. Det skålas in att man ska på resa. Sedan är det väldigt många som sedan fortsätter sin semester i samma anda. Det är en massa alkohol ombord på planet och sedan även på själva resmålet. En del väljer all inclusive där det är obegränsat att hämta dryck. Nu säger jag inte att alla dricker varje dag eller en massa varje dag, men det är många som gör det, tyvärr.

Upplev äventyr

Om man vill åka på semester och inte dricka en massa alkohol så är det inte fel att åka på en resa fylld med äventyr. Då hinner man inte ens tänka på att man är sugen på en drink. En resa till Peru med IncaTours är ett bra exempel. Då är dagarna fullspäckade med aktiviteter att göra. Vill du boka en resa till Peru, besök inca.se. De har även en massa andra trevliga resor.

Njut av annat

Visst kan det vara ok med en öl eller ett glas vin till maten, men dricker man sig redlös varje dag och kväll så missar man ju en hel del av sin resa. Det är bättre att satsa på att njuta av andra saker istället för alkohol.

Benny Haag: om abstinens – på riktigt

2 Jan 2019

Här berättar Benny Haag om hur illa det kan vara, om man har druckit lite för mycket under gårdagen, och känner att man inte är sig själv längre. Det handlar naket om återställare (som vi så gärna skämtar om), om riktig abstinens, och vad alkoholen kan göra med en. Haag har en mission, efter att han själv vaknade upp på Maria Pol, på Söder i Stockholm. För honom blev det en ögonöppnare och som fick honom att göra upp med alkoholen. Sedan dess har han omvärderat hela sin världsbild och har rest runt på ensamturné om vad alkoholen gör med oss alla. Lyssna, och bli avskräckt.

← Äldre inlägg